Algebra- wektory
Miśka: Witam.
Czy ktoś mogłby mi pomóc przy rozwiązaniu poniższych zadan?
1. Jaki zbiór w przestrzani R4 tworzą końce wersorów, które są prostopadłe do wektorów
a=(1,1,0,0), b=(0,0,1,1)?
2. Za pomocą rachunku wektorowego pokazać, że środki boków dowolnego czworokąta są
wierzchołkami równoległoboku.
Proszę o pomoc!
24 sty 19:33
Panko:
Niech u −−jest wersorem , czyli I u I=1
u =[u1,u2,u3,u4]
u◯a =0 ∧ u◯b=0 ( iloczyn skalarny)
u1=−u2 ∧u3=−u4
oraz I u I=1⇔ 2u12 +2u32 =1
Ten zbiór to Z={ ( a,−a,b,−b)∊R4 : a2+b1=1/2 ∧a,b∊R}
24 sty 23:37