POCHODNA
Piotr: Pochodna wyrażenia poniższego − jak obliczyć bo wychodzi 12e−2t ale nie wiem skąd
3e−2t =
24 sty 18:35
Ajtek:
(3e−2t)'=−6e−2t
(3e−2t)''=12e−2t
Jakoś tak.
24 sty 18:41
Piotr: nadal nie wiem co ty wogole zrobiłeś
24 sty 19:05
Ajtek:
Policzyłem pochodną funkcji złożonej. Masz funkcję postaci:
f(x)=a*g(x)h(x)
a=3, g(x)=e−2t, h(x)=−2t
f(x)'=3*g(x)'*h(x)'
24 sty 19:13
Ajtek:
Czekaj, czekaj, funkcja wyjściowa to f(x)=3e
−2t
24 sty 19:19
Piotr: taka jest funkcja i nadal niestety tego nie kumam bo nie wiem dlaczego pomnozono 6 razy 2
24 sty 19:45
Piotr: Ajtek jestes

pomoże ktoś
24 sty 20:09
Piotr: up
24 sty 20:21
fx: (−2t)t' = −2 stąd mnożenie przez −2. zapoznaj się z metodą wyznaczania pochodnej funkcji
złożonej.
24 sty 21:01
24 sty 21:01
fx: Czego Ty jeszcze oczekujesz? Za Ciebie się nie nauczymy.
Otrzymałeś rozwiązanie, opis, oraz informacje z jakimi zagadnieniami się zapoznać. Teraz już
tylko Twoja własna praca jest potrzebna. Gdy będziesz miał problemy − pytaj.
24 sty 21:27
Ajtek:
Dla funkcji f(x)=3e−2t:
f(x)=(3e−2t)'=3e−2t, ponieważ −2t jest stałą. Pochodna ze stałej =1
Dla funkcji f(t)=3e−2t:
f(t)'=(3e−2t)'=3e−2t*(−2t)'=3e−2t*−2=...
25 sty 01:36
a: i wychodzi dla funkcji f(t) − 6e
−2t
a odpowiedz brzmi 12e
−2t
czemu
27 sty 10:21
wredulus_pospolitus:
bo zapewne masz policzyć DRUGĄ pochodną
27 sty 10:29
a: trzeba było wyznaczyć funkcje opisującą predkość v(t)
| | dx | |
V(t)= |
| (3e−2t ) i wychodzi z tej podcodnej te 12 |
| | dt | |
27 sty 10:37
a: wredulus jestes

?
27 sty 10:44
wredulus_pospolitus:
no to nie wiem
druga pochodna z wyrażenia f(t) = 3e−2t
wyjdzie taka jaką masz odpowiedź
27 sty 10:48
a: zaraz chyba ze zalozymy ze wynik podany jest błędny, zgóry wszystkim dzięki za pomoc
27 sty 10:51