zadania ze statystyki na prace kontrolna proszę o pomoc
Justyna pomoc: witam mam do zrobienia takie zadania ze statystyki
na prace kontrolna na jutro proszę o pomoc
1) Średnia arytmetyczna dwóch zestawów danych wynoszą 16 i 10 Oblicz średnią arytmetyczna
łacznego zestawu danych. Jesli stosunek liczebności danych wynosi odpowiednio
a) 1::2 b) 1:3) c) 2::3
2) Niech M oznacza mediane. D − dominantę a S średnią zestawu 1, 2, 1, 4, 1, 3, 3, 2, 1
A. M < D B. M < S C. M = D D. M = S
3) Średnia arytmetyczna tych liczb 3,10,x,4,6,15 jest równa 8 Mediana tych liczb jest równa
A)9,5 B)9, C) 8,5, D) 8,
24 sty 18:28
zośka: | | x1+x2+...xn | |
Ad 1) a) Niech |
| =16 |
| | n | |
| | xn+1+....+x3n | |
oraz niech |
| =10 |
| | 2n | |
Z pierwszego mamy: x
1+x
2+...x
n=16n
z drugiego: x
n+1+....+x
3n=10*2n=20n
| | x1+....+xn+xn+1+...+x3n | | 16n+20n | |
Średnia całego zestawu= |
| = |
| =12 |
| | n+2n | | 3n | |
24 sty 22:23
zośka: | | 1+2+1+4+1+3+3+2+1 | |
ad. 2) Średnia S= |
| =2 |
| | 9 | |
Dominanta D=1 (najwięcej jest jedynek)
Mediana: Porządkujemy: 1,1,1,1,2,2,3,3,4
Mamy nieparzystą liczbę wyników, więc mediana jest w środku tego szeregu (czyli pierwsza z
dwójek). Gdyby liczba wyników była parzysta trzeba wziąć średnią arytmetyczną dwóch środkowych
wyrazów)
M=2
czyli M=S w tym przypadku
24 sty 22:31
daras: tego to uczyli kiedyś w podstawówce a teraz na studiach
24 sty 22:34
zośka: Ad3) Mamy:
3+10+x+4+6+15=6*8
x+38=48
x=10
uporządkujmy wyniki: 3,4,6,10,10,15
Mamy parzystą liczbę wyników, więc wybieramy dwie najbardziej środkowe liczby z naszego szeregu
(w naszym przypadku są to: 6 i 10 i liczymy z nich średnia arytmetyczną:
24 sty 22:36
zośka: 1b) x
1+...+x
n=16n
x
n+1+....+x
4n=10*3n
| | 16n+30n | |
średnia całego zestawu=U{x1}+....+x4n}{4n}= |
| =11,5 |
| | 4n | |
24 sty 22:43
zośka: | | x1+...+x4n | | 16n+30n | |
Tam w 1b) miał być ułamek |
| = |
| =11,5 |
| | 4n | | 4n | |
24 sty 22:45
zośka: 1c) Analogicznie:
x
1+...+x
2n=16*2n
x
2n+1+.....+x
5n=10*3n
| | x1+...+x5n | | 32n+30n | |
średnia całego zestawu= |
| = |
| =12,4 |
| | 5n | | 5n | |
24 sty 22:48