Dobrac parametr do macierzy
Anna: Pomocy.Juz kilka dni siedze z tym zadaniem.:(
Dla macierzy A= [1 0 a 2
0 1 1 0
2 0 0 4] dobrac parametr a tak,aby uklad rownan Ax=b mial
rozwiazanie dla dowolnego wektora b.
24 sty 18:18
ICSP: Sprawdź kiedy będzie układem Cramera.
24 sty 18:32
Anna: Probowalam,ale ukladem Cramera moze byc tylko macierz kwadratowa.(Ilosc niewiadomych rowna sie
ilosci rownan.
24 sty 18:41
ICSP: Przecież tutaj tak jest.
24 sty 18:50
Anna: moze ja czegos nie rozumiem ,ale ja widze macierz 3*4
24 sty 18:56
ICSP: Źle spojrzałem

Można spróbować tak:
dla dowolnego wektora b = (y
1 , y
2 , y
3) , y
1,y
2,y
3 ∊ R
Zapiszmy układ równań w postaci macierzowej :
[1 0 a 2 | y
1]
[0 1 1 0 | y
2]
[2 0 0 4 | y
3]
W
3 − 2W
1
[1 0 a 2 | y
1]
[0 1 1 0 | y
2]
[0 0 −2a 0 | y
3− 2y
1]
Gdy a = 0 możemy dostać układ sprzeczny (Wystarczy, że y
3 − 2y
1 ≠0 )
Gdy a ≠ 0 mamy :
rz(A) = 3
rz(A|B) = 3
Z twierdzenia Kroneckera−Capellego układ równań ma rozwiązania.
24 sty 19:10
Anna: Dziekuje Ci bardzo

24 sty 19:11