ciągi
Weronika: wyraz ogólny ciągu (an) dany jest wzorem an=2+4+6+...+2n3n, n≥1
a) wykaż, że ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym
b) wyznacz takie dwa kolejne wyrazy tego ciągu, aby różnica ich sześcianów wynosiła 1927
24 sty 17:42
5-latek: No to Weroniko co mamy w liczniku wyrazu ogolnego tego ciagu?
24 sty 18:01
Weronika: sumę wyrazów ciągu arytmetycznego

rozwiązałam to zadanie do pewnego momentu, obliczajac a
n
oraz a
n−1 jednak później wszystko nie chce wychodzić, gdyż różnica jest uzależniona od n a
przecież powinna być const.
24 sty 18:18
Ajtek:
No mi na oko też zostaje n w mianowniku.
Witaj
5−latek 
.
24 sty 18:35
Mila:
| | n+2 | | n+1 | | 19 | |
b) ( |
| )3−( |
| )3= |
| |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
rozwiąż.
24 sty 19:21
5-latek: Witaj
Ajtek 
Musialem wyjsc do rodzicow
24 sty 19:30
5-latek: Witam
Milu
24 sty 19:31
Ajtek:
Rozumiem. Ja równie zaraz wychodzę.
24 sty 19:31
Ajtek:
I się nie przywitałem z
Milą 
.
Hej
Mila 
.
24 sty 19:32
Bizon:
... to może popracujmy nad tym wzorem na a
n
| | 2(1+2+3+...+n) | | | | 1+n | |
an= |
| = |
| = |
| |
| | 3n | | 3n | | 3 | |
| | 1+n+1 | | 1+n | | 1 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
... i tak punkt a) mamy z główki
24 sty 19:43
Mila: 
Witajcie Panowie.
24 sty 19:56