Prosiłbym o sprawdzenie kilku przykładow bo nie wiem czy dobrze zrobiłem
cbk: Prosiłbym o sprawdzenie kilku przykładow bo nie wiem czy dobrze zrobiłem
1. Określ wartosc logiczna zdania. W nawiasie zapisałam wartosc 0−falszywe 1−prawdziwe
a) ∀x∊R ∃y∊R x+y=1 według mnie (0)
b) ∃x∊R ∀y∊R x+y=2 (0)
c) ∀x∊R ∃y∊R x*y=3 (1)
2. Wykazac ze dowolnej liczby naturalnej n zachodzi rownosc. Tego nie wiem jak zaczac nawet
12 + 22 + 32 +...+ n2 = n(n+1)(2n+1)/6
3. Zbadac ktora relacja jest relacja rownowaznosci. Jesli jest to wyznaczyc klasy abstrakcji.
a) nRm ⇔ 3I3n + m n,m∊ {1,2...20} − wyszło mi, ze to nie jest relacja rownowaznosci
b) nRm ⇔ 6I(n2−m2) n,m∊ {1,2...3} − według mnie też nie jest relacja rownowaznosci
5. Niech f(x) = x2 + 8x + 15
a) f({−5,−4,−3}) tutaj wyliczyłem wartość dla każdego z trzech argumentów więc raczej dobrze
jest
b) wyznaczy c obraz f((−6,−2)) tutaj mam przedział na 'igrekach' (−1,35)
c) wyznaczyć przeciwobraz f((−1,0)) i wyszedł przedział (−5,−3)/{−4}
d) przeciwobraz f({8}) to tutaj po prostu podstawiłem 8 do wzoru za y i wyliczylem dwa mz i
zapisałem, że przeciwobraz f({8}) = {−7,−1}
Wielkie dzięki jeśli komuś zechciało się nad tym chwilę przysiąść.
24 sty 17:40