dowód
Radek:
Uzasadnij, że dla każdej liczby nieparzystej n, liczba n3−n jest podzielna przez 24
n=2k+1
n3−n=n(n2−1)=n(n−1)(n+1)
2k+1(2k)(2k+2)
2k(2k+1)(2k+2)
Co dalej ?
24 sty 17:16
24 sty 17:22
Radek:
Tam jest inaczej zrobione. A ja chcę kontynuować swój pomysł. więc link nie przydatny.
24 sty 17:23
Radek: ?
24 sty 17:26
Ada: Prawie koniec, dopisz tylko komentarz. Z rozpisania: (n−1)n(n+1) udowadniasz podzielność przez
12.
24 sty 17:27
Radek:
Iloczyn trzech kolejnych liczb jest podzielny przez 6 a tu będzie podzielny przez 12
24 sty 17:30
Ada: O faktycznie, no to potrzebne będzie 1 przekształceninie:
2k(2k+1)*2(k+1)=2*2k(2k+1)(k+1)=4(2k+1)(k+1) − masz 4
24 sty 17:31
Bogdan:
2k(2k + 2)(2k + 1) = 4k(k + 1)(2k + 1)
Wśród liczb: k, (k + 1), (2k + 1) jest jedna liczba podzielna przez 2 i jedna podzielna przez 3
24 sty 17:31
Radek:
Ale co to są za liczby k,k+1,2k+1 ?
24 sty 17:34
Ada: Eee, sam je wprowadziłeś...
24 sty 17:35
Bogdan:
k to np.: 1, 2, 3; 2, 3, 5, 3, 4, 7 itd.
24 sty 17:37
Radek: ?
24 sty 17:37
Radek:
Nieparzysta, parzysta, parzysta ? Ale dla takiego układu jakie są własności ?
24 sty 17:38
Bogdan:
Powtarzam. Wśród liczb: k, (k + 1), (2k + 1) jest jedna liczba podzielna przez 2 i jedna
podzielna przez 3, a to znaczy, że iloczyn tych jest podzielny przez ... (ile?)
24 sty 17:44
Radek: 6
24 sty 17:45
Bogdan:
a wobec tego iloczyn 4k(k + 1)(2k + 1) jest podzielny przez ... (ile?)
24 sty 17:45
Lorak: A jakbyś chciał bez wprowadzania n=2k+1, to można w ten sposób:
n3−n = (n−1)n(n+1)
Jest to iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych. Wśród tych liczb jest na pewno
jedna podzielna przez 3, czyli cały iloczyn dzieli się przez 3.
(n−1), (n+1) to dwie kolejne liczby parzyste. Jedna z nich musi być podzielna przez 4, czyli
(n−1)(n+1) jest podzielne przez 2*4=8
Czyli liczba n3−n jest podzielna przez 3*8=24
24 sty 17:46
ZKS:
To wyjaśnienie łopatologiczne.
Jeżeli k jest podzielne przez 2 to liczba k + 1 jest podzielna przez 3. Jeżeli k jest podzielna
przez 3 to liczba k + 1 jest podzielna przez 2. Jeżeli k jest nie podzielna przez 2 ani przez 3
to liczba k + 1 jest podzielna przez 2 natomiast liczba 2k + 1 jest podzielna przez 3.
24 sty 17:46
Radek: Dziękuję.
24 sty 17:48