Całka
Artur:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
24 sty 17:08
Mila:
[x=√17 t,dx=√17dt]
24 sty 17:09
Artur: Nie kminie ja zapisałem to tak:
24 sty 17:13
Kamil: Nie możesz tak rozbić mianownika
24 sty 17:17
Mila:
| | 1 | | 1 | |
√17∫ |
| dt=√17∫ |
| dt= |
| | (√17t)2+17 | | 17t2+17 | |
| | √17 | | 1 | | √17 | |
= |
| ∫ |
| = |
| arctgt= |
| | 17 | | t2+1 | | 17 | |
24 sty 17:19
Natalia: W takim razie możesz mi pokazać jak powinno to wyglądać ?
24 sty 17:20
Natalia: Nie wiem po co wyłączać √17 przed nawias skoro to jest w mianowniku, a nie w liczniku.
24 sty 17:23
Mila:
Nie wyłączyłam √17 przed nawias ale podstawiłam dx=√17dt i zapisałam przed całka.
24 sty 17:26
Artur: Aha.. ale ja jeszcze nie miałem całek przez podstawienie, tylko metodą bezpośrednią.
24 sty 17:30
Artur: Da się to jakoś inaczej zrobić byłbym wdzięczny.
24 sty 17:30
Artur: up
24 sty 17:43
Artur: Ok, już kumam, dzięki wielkie Mila
24 sty 17:48
Mila:
24 sty 18:09