algebra
dawid: Trivial jeżeli miałbyś chwilę mógłbyś zajrzeć ?

Mam takie zadanie i ni w ząb nie umiem zrobić go formalnie:
Załóżmy, że macierz A na swojej przekątnej ma same 1 oraz jest ona trójkątną dolną macierzą,
udowodnij, że A
−1 również jest dolną macierzą.
24 sty 16:48
Trivial:
Można to udowodnić poprzez eliminację Gaussa. O macierzy dolnotrójkątnej z jedynkami na
diagonali wiemy na pewno, że posiada macierz odwrotną (detA = 1). W procesie eliminacji
korzystamy tylko z wierszy pod diagonalą, czyli nad diagonalą zawsze będzie 0 (zaczynamy od
macierzy jednostkowej i nigdy nie dotykamy góry). Co więcej, nigdy nie dotykamy również
diagonali, a zatem macierz odwrotna również będzie miała same jedynki na przekątnej.
24 sty 17:06
dawid: mógłbyś pokazać to na przykładzie ? zapisać to w sensie macierzowym ?
24 sty 17:12
dawid: czy o eliminację Gaussa chodzi ci o zapis [ A | I ] ? Wtedy możemy chyba też korzystać z tego
co jest ponad diagonalną, czyli wierszy z zerami i jedynką.
Stosując eliminację Gaussa decydujemy się albo na działanie na wierszach, albo na kolumnach ?
24 sty 17:20
Trivial:
Przykładowo:
[ 1 0 0 ]
A = [ 2 1 0 ]
[ 3 5 1 ]
Niech macierze Ek opisują macierze, które eliminują kolumnę k. Przeprowadzamy eliminację
Gaussa:
[ 1 0 0][ 1 0 0 ] [ 1 0 0 ]
E1A = [ −2 1 0][ 2 1 0 ] = [ 0 1 0 ] = A1
[ −3 0 1][ 3 5 1 ] [ 0 5 1 ]
[ 1 0 0][ 1 0 0 ] [ 1 0 0 ]
E2A1 = [ 0 1 0][ 0 1 0 ] = [ 0 1 0 ] = J
[ 0 −5 1][ 0 5 1 ] [ 0 0 1 ]
Czyli J = E2A1 = (E2E1)A → A−1 = E2E1.
Macierze E są zawsze dolnotrójkątne, a iloczyn takich macierzy też jest dolnotrójkątny, czyli
A−1 jest dolnotrójkątna.
24 sty 17:27
dawid: dziękuje, a można to zrobić nie wprost ?
24 sty 18:27
Trivial: Pewnie jakoś się da.
24 sty 18:42
dawid: już chyba nawet wiem jak

jednak jeszcze nie do końca zrozumiałem linijkę: "W procesie
eliminacji korzystamy tylko z wierszy pod diagonalą, czyli nad diagonalą zawsze będzie 0
(zaczynamy od macierzy jednostkowej i nigdy nie dotykamy góry). " − której konkretnie
macierzy?
24 sty 18:46
Trivial: Na początku mówiłem o [ A | I ], ale potem pomyślałem, że jest lepszy sposób z E
1, E
2.
24 sty 18:49
dawid: wolę chyba ten sposób [ A | I ] − dlaczego nigdy nie dotykamy góry − w której macierzy ? i co
znaczy, że jej nie dotykamy ?
24 sty 18:50
Trivial: Sposób z [ A | I ] jest dużo mniej formalny. Góry nie "dotykamy" ani w A, ani w I. Oznacza to
tyle, że "góra" nie zmienia się w procesie eliminacji.
24 sty 18:52
dawid: góra w sensie pierwszy wiersz?
24 sty 18:54
Trivial: Góra w sensie górny trójkąt nad diagonalą.
24 sty 19:09