.
Piotr: Oblicz: 2 − 3+6 −7 +10 −11 +....+2010 − 2011.
to tak:
niech a1= 2−3=−1 , a2=6−7=−1 ; a3=10−11=−1... itd ilość takich wyrażeń obliczę z tego, że
2 −3+6 −7 +1− −11+....+2012 −−2011
Kolor czerwony: ciąg arytmetyczny r=−4
−2011=−3+(n−1)*(−4)
n=503
A więc suma wszystkich liczb to S503=(−1)*503= −503 ( lub ze wzoru na sumę)
Wiem, że wynik jest ok, ale czy sposób jest prawidłowy ?
24 sty 16:01
Ajtek:
Wg mnie okej.
24 sty 16:07
Piotr 10: Okej

. Thx
24 sty 16:08
Hajtowy: Też to robiłem

z PAZDRO to jest bodajże
24 sty 17:24
24 sty 17:27