Obliczyć całkę e^(3x)
Łukasz: Witam,
Mam do obliczenia całkę ∫e(3*x) dx. //3x ma być w potędze e
Na zajęciach zajmowaliśmy się tylko takimi gdzie występowało same ex. Nie wiem jak to
rozwiązać a w internecie nie potrafię znaleźć podobnych przykładów.
Czy ktoś mógłby mi w kilku krokach wyjaśnić jak to się robi?
Pozdrawiam,
Łukasz
24 sty 13:21
Krzysiek: ∫f(x)dx=F(x)
gdzie F'(x)=f(x)
przykład jest tak prosty,że łatwo znaleźć taką funkcję F(x)...
jak nie potrafisz znaleźć to podstawienie t=3x.
Możesz też Sam policzyć(lub znaleźć wzór) na całkę: ∫eaxdx
24 sty 14:10
Łukasz: Bardzo dziękuje
24 sty 14:15