matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz podaną granicę. Można zastosować regułę de L'Hospitala?
Azazello:
x
2
sin
1
x
limx→0
sinx
24 sty 12:39
pigor:
..., widzę to tak :
x
2
sin
1
x
xsin
1
x
lim
x→0
= lim
x→0
=
sinx
sinx
x
sin
1
x
= lim
x→0
:
sinx
x
= 0 :1=
0
1
=
0
. ...
1
x
24 sty 16:35