| 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | ||||||
( | + | )+ | ( | + | )= | ||||||
| (x+y)2 | x2 | y2 | (x+y)3 | x | y |
| 1 | ||
= | ale dlaczego nie wiem jak do takiego wyniku dojść | |
| x2y2 |
| 1 | x2+y2 | 2 | x+y | ||||
* | + | * | = upraszam drugi ułamek przez (x+y) | ||||
| (x+y)2 | x2*y2 | (x+y)3 | x*y |
| 1 | x2+y2 | 2 | ||||
= | * | + | = do wspólnego mianownika | |||
| (x+y)2 | x2*y2 | (x+y)2*x*y |
| x2+y2+2xy | ||
= | = " zwijam" licznik | |
| x2y2(x+y)2 |
| (x+y)2 | ||
= | = upraszczam | |
| x2y2(x+y)2 |
| 1 | ||
= | ||
| x2y2 |
| 22 | 4 | 4:4 | 1 | ||||
= | = | = | |||||
| 5*7*22 | 5*7*4 | 35*4:4 | 35 |
| 8 | 1 | ||
= | dzielę licznik i mianownik przez tę samą liczbę różną od zera. | ||
| 16 | 2 |