Równanie z parametrem
chiara: Dla jakich wartości parametru k równanie x2 + 2( k − 3)x + 9 = 0 ma dwa różne pierwiastki x1 i
x2 spełniające nierówności: − 6 < x1 < 1 i −6 < x2 < 1?
Wiem, że początek to Δ>0 i z tego wychodzi, że k∊ (−∞, 0) ∪ (6, +∞) ale nie wiem, jak rozwiązać
dalej te nierówności. Proszę o dokładne wytłumaczenie.
24 sty 12:36
kika: −12<x1+x2<2 i wzory Viete'a
−12<−2(k+3)<2
−6<−2k<7
24 sty 12:39
chiara: a skąd taka zależność?
24 sty 14:02
J: Tutaj jest drobna pomyłka:
−12<−2(k+3)<2 ⇔ −12<−2k<8
24 sty 14:28
ZKS:
kika według mnie nie można tak zrobić. Z tego co napisałaś biorąc część wspólna z
warunkiem Δ > 0 otrzymujemy sprzeczność natomiast dla k = 6.5 dostajemy pierwiastki znajdujące
się w danym przedziale. U Ciebie łatwo pokazać że to co napisałaś nie jest prawdą biorąc
przykładowo za x1 = −7 a za x2 = −4 po sumowaniu x1 + x2 = −11 i według Twojego zapisu
−12 < x1 + x2 < 2 znajduje się w przedziale ta −11 natomiast osobno już x1 nie należy do
przedziału (−6 ; 1). Mam nadzieję że w zrozumiały sposób wyjaśniłem błąd.
24 sty 14:38
Piotr 10: 10 Δ > 0
20 − 6 < x1 < 1
−6 < x2 < 1
dodając to stronami:
−12 < x1+x2 < 2 : 2
−6 < xw < 1
24 sty 14:42
J: Podzielam opinię "ZKS".To że suma dwóch liczb należy do przedziału (−12;2) nie oznacza ,że
każda z nich nalezy do przedziału (−6;1), co w prosty sposób wykazał
24 sty 14:53
ZKS:
1o Δ > 0
2o xw ∊ (−6 ; 1)
3o f(1) > 0
4o f(−6) > 0.
24 sty 14:56
J: I to ma sens
24 sty 15:00
ZKS:
24 sty 15:01
chiara: ale skąd się własnie wzięły 2,3 i 4 przypadek, bo właśnie tego nie rozumiem. mógłby ktoś to
jakoś jasno wytłumaczyć?
24 sty 15:24
J: Ad2o) Gdyby wierzchołek paraboli leżał poza przedziałem (−6;1) to obydwa pierwiastki nie
mogłyby należeć do przedziału (−6;1)
Ad 3o i 4o ) gwarantują,że oba pierwiastki należą do przedziału (−6;1) , bo jeżeli f(1)>0 to
oznacza,
że f(x<1) ≤ 0 i podobnie jeżeli f(−6)>0 to oznacza,że f(x>−6)≤0
24 sty 15:32
Bogdan:

Podaję założenia do:
| | −b | |
ax2 + bx + c = 0, x1∊(p, q) i x2∊(x1, x2), xw = |
| |
| | 2a | |
(1) a≠0
(2) Δ>0
(3) af(p)>0
(4) af(q)>0
Rozwiązaniem jest część wspólna rozwiązań podanych nierówności/
W tym zadaniu p=−6, q=1
24 sty 15:57
chiara: dziękuję bardzo
24 sty 16:39