pochodna
potrzebujący: Pomóżcie, bo męczę się nad jednym i nie wiem jak rozwiązać
Korzystając z definicji pochodnej wyznaczyć pochodną w punkcie.
f(x) = sinx ,x0
24 sty 12:04
asdf: policz pochodną z definicji:
| | f(x) − f(x0) | |
f'(x0) = limx→x0 f(x0) = |
| = ... |
| | x − x0 | |
za f(x) wstaw sin(x), za f(x
0) wstaw sin(x
0)
24 sty 12:07
potrzebujący: | | sinx − sinx0 | |
limx→x0 f(x0)= |
| |
| | x−x0 | |
Ale co z tego wynika? To jest rozwiązanie?
24 sty 12:27
PW: | | sinh | |
W liczniku zastosować wzór na różnicę sinusów, a potem twierdzenie, że |
| →1 dla x→0. |
| | h | |
24 sty 13:03
asdf: | | sinh | |
" |
| → 1 dla x → 0" jakiego x..? |
| | h | |
24 sty 14:50
PW: No h, nie x − przyzwyczajenia biorą górę (przecież wiesz o co idzie, tylko się drażnisz)

.
24 sty 19:16
asdf: Nie drażnię, tylko zwróciłem Ci uwagę, że zrobiłeś błąd
24 sty 20:33
asdf: każdemu się zdarza
24 sty 20:33