ciąg arytmetyczny
basia: Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 1, a różnica ciągu wynosi 3. Ostatni wyraz jest
o 67 mniejszy od sumy wszystkich poprzednich wyrazów . Znajdź liczbę wyrazów i sumę tego
ciągu.
Pomoże mi ktoś w tym zadaniu?
24 sty 11:32
Bizon:
... pobaw się przekształceniami −
24 sty 11:42
Bizon:
a
n=a
1+(n−1)r ⇒ a
n=1+3(n−1)
S
n=

?
a
n+67=S
n
24 sty 11:45
basia: a mógłbyś chociaż początek rozwiązać?
24 sty 11:47
Bizon:
... nie potrafisz napisać wzoru na Sn ciągu arytmetycznego?
24 sty 11:57
Bizon:
| | a1+an | |
an+67= |
| n a za an podstaw an=1+3(n−1) |
| | 2 | |
24 sty 12:01
basia: no tak, ale Ostatni wyraz jest o 67 mniejszy od sumy wszystkich poprzednich wyrazów to nie
powinno być tak: a
n = S
n−1 − 67
24 sty 12:10
Bizon:
... no widzisz ... oczywiście masz rację −
24 sty 12:25
basia: i wychodzi, że ciąg ma 9 wyrazów
24 sty 12:43
Bizon:
... przydałoby się sprawdzić treść zadania jaką wpisałaś i wynik −
24 sty 13:03
basia: sprawdziłam i się zgadza, dlatego podałam wcześniej wynik, dzięki
24 sty 14:16