zad
aga: x4 − 10x3 +26x2 −10x +1 =0
24 sty 11:09
aga: Pomoze ktoś ?
24 sty 11:15
J: = (x2 − 6x +1)(x2 −4x +1)
24 sty 11:30
PW:
(x
2+ax+1)(x
2+bx+1) = x
4 +bx
3 +x
2 + ax
3 +abx
2 +ax + x
2 +bx + 1 =
= x
4 +(a+b)x
3 + (ab+2)x
2 + (a+b)x + 1.
Porównujemy współczynniki przy odpowiednich potegach.
Jeżeli istnieją liczby a, b, takie że
to próba rozkładu udała się.
Łatwo zauważyć, że a=−6, b=−4 spełniają ten układ.
x
4−10x
3+26x
2−10x+1 = (x
2−6x+1)(x
2−4x+1),
dalej już łatwo.
24 sty 11:45
PW: Przepraszam, J, nie widziałem Twojego wpisu, ale chociaż wyjaśniłem skąd się to bierze.
24 sty 11:46
J: I dobrze

Przecież ja tego nie zgadnąłem, tylko policzyłem, a Ty pokazałeś jak
24 sty 11:49
PW: 
Ja byłbym za zgadywaniem, to najlepsza metoda rozwiązywania jaką znam. Niestety, nie
zawsze to się udaje. W przedstawionej próbie też przecież jest element intuicji − ktoś mógłby
się dopytywać − dlaczego w obu trójmianach wyrazy wolne to jedynki? Po prostu udało się,
zgadłem.
24 sty 11:54