f.liniowa
klaudik18: [KIEŁBASA I]
Znajdź wzór funkcji liniowej f wiedząc, że:
d) jej wykres przechodzi przez punkt C=(4,3) i jest równoległy do wykresu funkcji g(x)=3x=7
e) jej wykres jest nachylony do osi OX pod kątem 60 stopni i przechodzi przez punkt D=(1,3)
f) nie przyjmuje wartości dodatnich i f(22)=−3
24 sty 10:32
Bizon:
... coś nie pasi Ci ta "kiełbasa"
Podstawy trzeba opanować ... −
24 sty 10:35
J: Masz podaną prostą g(x) = 3x + 7.
Wszystkie proste do niej równoległe to proste o równaniu; f(x) = 3x + b. Ta która przechodzi
przez punkt C musi spełniać warunek: 3 = 3*4 + b , stąd wylicz b
24 sty 10:44
kika: e) y=ax+b a=tg60=... nastepnie liczysz b wstawiając wsp D=(1,3)
24 sty 10:49
kika: f)y=−3
24 sty 10:50
klaudik18: Bizon, pozapominało się to i owo
24 sty 10:54
J: e) funkcja ma postać : f(x) = tg60ox +b, a że przechodzi przez punkt D=(1,3) to musi być
.....pomyśl
f) jesli funkcja liniowa nie przyjmuje wartości dodatnich, to znaczy,że przyjmuje wartości
f(x)≤0
Wiemy,ze f(22) = − 3, zatem szukana funkcja to f(x) = −3
24 sty 10:55