funkcja liniowa
klaudik18: naszkicuj wykresy funkcji:
f(x)= |x−1|+1
f(x)= |x−1|+|x|
f(x)= √x2−2x+1 +|x|
24 sty 10:21
Bizon:
zauważ, że f(x)=
√x2−2x+1+|x|=
√(x−1)2+|x|=|x−1|+|x|
... w sumie masz więc dwa przykłady −
24 sty 10:33
klaudik18: no tak

i mam rozpatrywać przypadki z wartością bezwględną? czy podstawiać za x liczby, żeby
wyliczyć y?
24 sty 10:38
J: f(x) = Ix−1I +1
1) narysuj wykres f(x) = x − 1
2) odbij względem osi OX to, co jest pod osią
3) przesuń otrzymany wykres o 1 do góry
f(x) = Ix−1I +IxI
Dla x< 0 f(x) = −2x +1
Dla x∊ <0;1) f(x) = 1
Dla x≥1 f(x) = 2x −1
3 przykład tak jak napisał "Bizon", to to samo co drugi
24 sty 10:39
klaudik18: no tak

i mam rozpatrywać przypadki z wartością bezwględną? czy podstawiać za x liczby, żeby
wyliczyć y?
24 sty 10:41
Bizon:
... pierwszy przykład narysujesz chyba bez problemów
krok I wykres f(x)=x−1
krok II wykres f(x)=|x−1|
krok III wykres f(x)=|x−1|+1
24 sty 10:45
J: Dostał szczegółową instrukcję do kroków II oraz III. Witaj
Bizon, jak uzyskać kolor taki
jak Twój obecny nick ?
24 sty 10:48
Bizon:
...obok ramki w której piszesz kliknij w odnośnik "Twój nick" ... otworzy się okno w którym po
lewej na kole masz "kolor" ... klikniesz to otworzy się paleta barw
24 sty 10:51
kika: Kliknij na "Twój nik "
24 sty 10:51
Aga1.:

a)
24 sty 10:57
klaudik18: w tym pierwszym przykładzie jest pomyłka, miał być x zamiast 1, ale spoko, już sobie poradzę,
dzięki
24 sty 10:57