graniastosłup
OLA 1222: zad 1/
a/ podstawą graniastosłupa prostego jest prostokąt o bokach 3 cm i 2 cm. Objętość
graniastosłupa
wynosi 96 cm3. oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.
b/ podstawą graniastosłupa prostego jest kwadrat o boku 3 cm. Pole powierzchni całkowitej
graniastosłupa wynosi 162 cm2. oblicz objętość graniastosłupa.
c/podstawą graniastosłupa prostego jest trapez o podstawach długości 5 cm i 3 cm oraz wysokość
7 cm. oblicz objętość tego graniastosłupa wiedząc, że jego wysokość wynosi 10 cm.
23 sty 23:49
Janek191:
Np. a) a = 3 cm , b = 2 cm
V = a*b*c = 3*2*c = 6 c = 96 ⇒ c = 96 : 6 = 16
c = 16 cm
Pc = 2*( a*b + a*c + b*c) = 2*(3*2 + 3*16 + 2*16) = 2*( 6 + 48 + 32) = 2*86 = 172
Pc = 172 cm2
=============
23 sty 23:54