Jak obliczyć największą i najmniejszą wartość funkcji kwadratowej?
małami: Jak obliczyć najmniejszą i największą wartość funkcji kwadratowej bez obliczania delty?
Przykład:
f(x) = 12x2 − 4, Df = <−1, 4>
Ramiona paraboli skierowane są do góry, więc największą wartość można łatwo obliczyć − wynosi
4. A co z najmniejszą wartością?
23 sty 23:37
Bogdan:
Podaj współrzędne wierzchołka paraboli
23 sty 23:39
małami: W zadaniu nie ma określonych żadnych współrzędnych ;x
23 sty 23:42
Janek191:

f(x) = 0,5 x
2 − 4 Df = < − 1; 4 >
Mamy
a > 0 i p = 0 , więc
y
min = f(0) = 0,5*0 − 4 = − 4
y
max = f(4) = 0,5*16 − 4 = 4
23 sty 23:50
Bogdan:
Przecież we wzorze paraboli są podane współrzędne wierzchołka, wystarczy odczytać.
| | 1 | |
f(x) = |
| (x − 0)2 − 4 więc W = (0, −4) |
| | 2 | |
23 sty 23:55