Pomożecie ?
Chryspin: Krótsza przekątna trapezu prostokątnego ma długość d = 31 cm i dzieli go na dwa trójkąty
prostokątne. Oblicz obwód trapezu jeżeli jego wysokość wynosi 8 cm.
23 sty 23:00
5-latek:

ja bym zrobil to tak
Z twierdzenia pitagorasa wyliczyl b
| | b | |
potem np sin alfa = |
| i wyznaczyl kat alfa |
| | d | |
Beta = 90− alfa
| | d | |
Teraz cos beta = |
| i z tego wyliczyl a |
| | a | |
c juz wyliczyc prosto np z pitagorasa
23 sty 23:19
5-latek: rysunki sa jakie sa ale ja sie dopiero ucze tu rysowac wiec nie beda one ladne
23 sty 23:21
Eta:
@Chryspin sprawdź dane !
23 sty 23:24
5-latek: Eta mialem okazje zastosowac Twoja wskazowke odnosnie napisow

Zauwazylem ze mozna tez pisac cyfry . Jeszce raz dziekuje
23 sty 23:27
chryspin: Dane są prawidłowe. To zadanie jest wymyslone przez nauczyciela i dlatego takie dane
23 sty 23:29
chryspin: Jak mam wyliczyc z pitagorasa ? Moge podstawic 8 i 31 ?
23 sty 23:39
5-latek: tak i wyliczysz b czyli b2=d2−h2
23 sty 23:42
chryspin: A wyliczysz mi a ? Bo nie wiem jak
23 sty 23:46