Rozwiąż, korzystając z metody Gaussa następujący układ równań
Student: Rozwiąż, korzystając z metody Gaussa następujący układ równań:
−z+s+3t=2
3y−2z+s+2t=0
−2x−4y−6z+2s+16t=8
−14s+7t=7
x+2y+3z−s+t=5
To o ile się nie mylę trzeba doprowadzić do postaci macierzy jednostkowej. Ale jakoś mi nie
wychodzi. Z góry dzięki za wszelką pomoc.
23 sty 22:45
wredulus_pospolitus:
to napisz nam jak rozwiązujesz
24 sty 10:07
wredulus_pospolitus:
x y z s t | L
0 0 −1 1 3 2
0 3 −2 1 2 0
−2 −4 −6 2 16 8
0 0 0 −14 7 7
1 2 3 −1 1 5
1) zauważ że W
5 *(−2) to 'prawie' W
3
W
3 = W
3 + 2*W
5
a przy okazji W
4 = W
4*{1}{7}
x y z s t | L
0 0 −1 1 3 2
0 3 −2 1 2 0
0 0 0 0 18 18
0 0 0 −2 1 1
1 2 3 −1 1 5
W
4 = W
4 − W
3(nowe)
i już masz dwa wiersze gotowe do 'jednostkowej'
następnie sprowadzasz do jednostkowej W
1 (korzystasz z 'jednostkowych' W
3 i W
4)
nastęnie W
2
a na końcu W
5
następnie zmień wiersze kolejnością aby była prawidłowa macierz jednostkowa (skoro tak bardzo
jej szukasz)
i koniec
24 sty 10:13