witam , mam problem z następującym zadaniem, z góry dziękuję za pomoc
Paweł: obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami:
x2+y2−2y=0, z=x2+y2, z=0
23 sty 22:10
PW: Najtrudniejszy etap to wyobrażenie sobie tych powierzchni i narysowanie. Spróbujmy:
x2+y2 − 2y = 0 ⇔x2+(y−1)2 = 1 to równanie okręgu o środku (0, 1) i promieniu 1. Ponieważ
rzecz dzieje się w przestrzeni trójwymiarowej, należy to rozumieć tak:
równanie x2+y2−2y = 0 opisuje zbiór złożony z trójek (x, y, z), w których pary (x,y) należą
do okręgu, a z jest dowolne. Należy zobaczyć "rurę" − powierzchnię "walca" o nieograniczonej
wysokości i promieniu 1, o środku symetrii w punkcie (0,1,0).
z = x2+y2. Równość ma miejsce jedynie dla z≥0. Na poziomie z=0 widzimy jeden punkt: (0,0,0).
Na poziomie np. z=4 widzimy punkty (x,y,4) spełniające równanie x2+y2=4, czyli okrąg o
promieniu 2. Im wyższy "poziom", tym większy promień okręgu. Należy zobaczyć "lejek" −
powierzchnię nieograniczonego stożka stojącego wierzchołkiem w punkcie (0,0,0), położoną ponad
płaszczyzną wyznaczoną przez osie Ox i OY, czyli płaszczyzną o równaniu z=0.
Liczymy objętość części walca pozostałej pod powierzchnią stożka ponad płaszczyzną z=0.
Odpowiedzieć jeszcze na pytanie − w jakim najwyżej leżącym punkcie "ostatni raz" spotykają się
powierzchnie walca i stożka − i rysunek już mamy.
24 sty 12:40