Liniowa zależność wektorów.
saaaaddd: Liniowa zależność wektorów.
Mam takie pytanie. Czy mając wektory np [1,−2,0] [3,−4,2] [0,0,0] to jest obojętne czy podłoże
te wektory jako kolumnę lub jako wiersz ? Bo w niektórych przykładach jak postawię jako
kolumnę dziwne wyniki mi wychodzą a jako wiersz jeszcze inne.
23 sty 22:09
Krzysiek: na pewno tam jest wektor zerowy?
jak 'układasz' z tych wektorów macierz do zbadania liniowej zależności wektorów nie jest ważne
czy wektory będą wierszami czy kolumnami.
23 sty 22:24
saaaaddd: Tak tam jest wektor zerowy i jak postawię to kolumnami to dochodzę do postaci:
x1 x2 x3
1 0 0 | 0
0 1 0 | 0 x3 to parametr , x2 i x1 =0 , dobrze to obliczone? bo już troszkę chyba z tym
się mylę
23 sty 22:50
Krzysiek: jeżeli tam jest wektor zerowy to te 3 wektory są liniowo zależne (bo jest wśród nich wektor
zerowy).
A nie wiem w jaki sposób otrzymałeś tą macierz.
23 sty 22:56
saaaaddd: Z tych wektorów robię taką macierz: (wektory wsadzam jako kolumny)
x1 x2 x3
1 3 0 | 0
−2 −4 0 | 0
0 2 0 | 0 i przez gaussa dochodzę do postaci w moim 2 poście. Czy te wyniki będą
dobre?
23 sty 23:02
Krzysiek: to ok, x3 parametr i nie musi być równy zero więc wektory są liniowo zależne.
23 sty 23:09
PW: Tylko po co zaraz macierz? Definicja liniowej niezależności wektorów posługuje się równaniem
a1[1,−2,0] + a2[3, −4, 2] + a3[0, 0, 0] = [0, 0, 0]
Jakie tam są szczegóły w tej definicji (jakie mają być liczby a1,a2,a3? Mam wrażenie, że
działasz na poziomie "jak to się robi" zamiast "co robimy"?
23 sty 23:29
saaaaddd: Jeszcze takie pytanie jak sprawdzić w macierzy które dokładnie wektory będą liniowo nie
zależne?
24 sty 00:02
Maslanek: Jeżeli którykolwiek z wektorów można przedstawić jako kombinację liniową pozostałych, to układ
jest liniowo zależny.
A jeśli mamy dwa wektory, to muszą być wtedy proporcjonalne.
24 sty 00:08
saaaaddd: Czyli np. jak "wykreśliłem" 3 wiersz to tylko szukam kombinacji dla tego wektora. Przyjmując za
parametr t np. 1 po czym podstawiam i tak zamieniam żeby wyszła kombinacja liniowa ?
24 sty 00:27