Graniastosłupy
OLA 1222: zad 1/ a/ oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego czworokątnego, którego
podstawą jest romb o boku 4 cm i wysokości 2 cm. Wysokość graniastosłupa ma długość 5 cm.
b/ oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego
krawędź podstawy wynosi 4 cm, a wysokość bryły ma długość 3 cm.
c/ oblicz pole powierzchni prostopadłościanu o krawędziach 2 cm x 3 cm x 5 cm.
ZAD. 2/ a/ ile litrów wody można wlać do naczynia w kształcie graniastosłupa, którego wysokość
wynosi 8 cm,a podstawą jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 1,6 dm i 8 cm.
b/ ile litrów wody można wlać do naczynia w kształcie graniastosłupa, którego wysokość 8 cm, a
podstawą jest romb o przekątnych 0,4 dm i 3,2 dm.
c/ ile litrów wody można wlać do naczynia w kształcie sześcianu o krawędzi 80 cm.
ZAD.3 Basen długości 60 m i szerokości 25 m, ma głębokość 2,5 m. Basen napełnia się woda do
wysokości 40 cm poniżej górnej krawędzi. Oblicz objętość wody potrzebnej do napełniania basenu.
23 sty 21:46
dero2005:
1a)
P
c = 2*4*2 + 4*5 =
1b)
P
c = 2*4
2*3 =
1c)
P
c = 2(2*3+2*5+3*5) =
2a)
2b)
V =
120,4*3,2*0,8 =
2c)
V = 8
3 =
3)
V = 600*250*21 =
23 sty 22:16
OLA 1222: dzięki dero2005.
24 sty 00:06