przebieg zmienności funkcji, bardzo pilne!!!!!
asia: PRZEBIEG ZMIENNOSCI FUNKCJI
f(x)= x2−3/x3
23 sty 21:42
Krzysiek: To może zacznij od poprawnego przepisania przykładu.
Schemat znasz? Na początek dziedzina...
23 sty 21:43
asia: schematy znam ale nie umiem zastosować ich w akurat tym przykładzie...
23 sty 21:54
Krzysiek: Napisałem wyżej przykład jest źle napisany.
Dziedzinę też nie wiesz jak znaleźć?
23 sty 21:55
asia: przykład właśnie taki jest: f(x)=(x do potęgi 2 −3) / x do potęgi 3. taka jest właśnie treść
tego zadania
23 sty 21:58
asia: f(x)= x2−3 / x3
23 sty 22:00
Krzysiek: 21.59 teraz jest ok, bo skorzystałaś z nawiasu
22.00 i znów źle...
a−b/c≠(a−b)/c
f(x)=(x
2−3)/x
3
23 sty 22:01
asia: wiem jaki jest ten zapis ale mówię serio potrzebuję pomocy do rozwiązania
23 sty 22:05
Krzysiek: niestety Ty potrzebujesz gotowca a nie pomocy, bo skoro znasz schemat a żadnej próby
rozwiązania tego przykłady nie widać...
23 sty 22:06
asia: probowalam ale poprostu nie chce wyjsc i w pewnym momencie nie wiem co zrobic myslalam ze ktos
mnie tu nakieruje
23 sty 22:09
Krzysiek: A jak ktoś ma nakierować czy dobrze robisz czy źle skoro nie napisałaś tu nic oprócz treści
zadania...
23 sty 22:11
asia: f(x)=0
x3=0
x−√3=0 x+√3=0
x2−3/x3=lim
x2 − 3 / x2 * x
i dalej nie wiem
23 sty 22:16
Krzysiek: aha...ciekaw jestem czy ktoś z forum rozumie co napisałaś...
może po kolei i z opisem (poprawnym) co robisz i co liczysz?
może zacznę dziedzina: R\{0}
miejsca zerowe: x=√3 i x=−√3
asymptoty:
i liczysz granice na końcach dziedziny (dla x→0 , x→+/−∞)
23 sty 22:21
asia: to niby jak mam to pisać?
23 sty 22:29
Krzysiek: napisałem wyżej:
"może po kolei i z opisem (poprawnym) co robisz i co liczysz?"
np.
x2−3/x3=lim
x2 − 3 / x2 * x
? co niby przez to rozumiesz?
policzyłaś albo przynajmniej spróbowałaś policzyć te granice?
23 sty 22:34
asia: dziękuję. to już nie aktualne bo właśnie mi wszystko wyszło a twoja pomoc okazała się
nieskuteczna bo tylko czas zmarnowałam...
ale jeszcze raz dziękuję za tych kilka słów
23 sty 22:41
asia: *te kilka słów
23 sty 22:42