całka
w poniedziałek kolokwium: hej mam do zrobienia takie zadanie
obliczyć całkę potrójna ∫∫∫ y*cosπ dxdydz gdzie obszar U jest ograniczony powierzchniami
z=1−y2, z=0, x=0 x=1
granice całkowania po x i po z są podane aaa po y trzeba tylko przyrównać te z i wyznaczyc y
taaaak?
23 sty 21:30
Krzysiek: tak
23 sty 21:38
w poniedziałek kolokwium: czyli zadanie nie takie trudne oczywiscie jeżeli całke obliczy się dobrze myślałąm że jest tu
jakiś "haczyk" w wyliczeniu tej granicy
a mam jeszcze jedno zadnie:
zmienic porządek całkowania w całce∫
−1
1 dy ∫
y2−1
|y| dx
po narysowaniu będę mieć takie obszary:
D
1={ 1≤x≤0, −
√x+1≤y≤
√x+1 }
D
2={0≤x≤1 , −1≤y≤|x| }
D
3={0≤x≤1, |x|≤y≤1}
23 sty 21:51
Krzysiek: a jakie są granice całkowania dla 'x' ?
23 sty 21:54
w poniedziałek kolokwium: całka od y2−1 do |y|
23 sty 21:56
Krzysiek: D1={−1≤x≤0 ,...}
D2={....y≤−x}
D3={....x≤y≤1}
23 sty 21:59