Wykaż, że funkcja jest malejąca.
lil: | | x + 2 | |
Wykaż, że funkcja f opisana wzorem f(x) = |
| |
| | x − 1 | |
a) jest malejąca w przedziale (−
∞, 1)
b) jest malejąca w przedziale (1,
∞)
c) nie jest malejąca w zbiorze R − {1}
Tutaj zupełnie nie wiem, jak mam się zabrać za to zadanie ;x
Prosiłabym o wytłumaczenie jeszcze jednego:
Wykaż, że funkcja f(x) = 2x
2 − 12x jest rosnąca w przedziale (3,
∞)
Założyłam, że x
1 < x
2 ⇒ x
1 − x
2 < 0
f(x
1) − f(x
2) = 2x
12 − 12x
1 − (2x
22 − 12x
2) = 2x
12 − 12x
1 − 2x
22 + 12x
2 = 2(x
12
− x
22) − 12(x
1 − x
2) = 2(x
1 − x
2)(x
1 + x
2) − 12(x
1 − x
2)
Dalej nie bardzo wiedziałam, co zrobić. Stwierdziłam więc, że wyłączę wspólny czynnik przed
nawias i wyszło mi coś takiego:
(x
1 − x
2)[2(x
1 + x
2) − 12]
Z założenia wynika, że:
x
1 − x
2 < 0
Jednak, jak ustalić znaki w [2(x
1 + x
2) − 12]?
Mógłby ktoś mi podpowiedzieć, co powinnam dalej zrobić i czy, jak dotąd, wszystko dobrze
zrobiłam? Bardzo proszę o pomoc. Jutro mam sprawdzian i chciałabym zrozumieć to zagadnienie.
23 sty 21:16
23 sty 21:20
lil: Wolałabym, gdyby ktoś mi pomógł rozwiązać zadania standardową metodą, gdyż tak robiliśmy to na
lekcjach, nauczycielka będzie wymagać takiej metody, a ja nie chcę sobie wszystkiego mieszać.
23 sty 21:23
ICSP: Rozważasz dla przedziału x > 3
Suma dwóch licz większych od 3 jest większa od ?
23 sty 21:26
ICSP: Poza tym gdzie masz opisane jakie jest x1 oraz x2 ?
Mogę sobie je wybrać dowolnie?
23 sty 21:27
kirosgoli: 2x2−12x
Prawie dobre założenie
Założenie x1<x2 to f(x1)<f(x2) f(x1)−f(x2)<0
(x1−x2) jest ujemne (x2−x1) dodatnie
Dobrze doszłaś
(x1 − x2)[2(x1 + x2) − 12]<0 dzielimy(x1−x2) przez ujemna
2(x1 + x2) − 12>0
2(x1+x2)>12
(x1+x2)>6
to znaczy że od powyzej 6 dopiero jest rosna
x=x1+x2
x>6
23 sty 21:35
ICSP: Około 23 postaram się zrobić Ci dowód z funkcji kwadratowej. Wymierną zostawię już tobie.
Ewentualnie mogę dać wskazówkę :
23 sty 21:38
kirosgoli: Czekaj gdzie sie pomylilem
23 sty 21:42
lil: ICSP, no tak... Zapomniałam o dziedzinie ;x
Więc:
(x1 − x2)[2(x1 + x2) − 12]
(x1 − x2) < 0
[2(x1 + x2) − 12] >0
Więc:
(x1 − x2)[2(x1 + x2) − 12] < 0
Funkcja jest rosnąca. Dziękuję wszystkim

Ale nie rozumiem, skąd się bierze:
| x + 2 | | 3 | |
| = 1 + |
| |
| x − 1 | | x − 1 | |
23 sty 21:50
52: | x+2 | | x−1+1+2 | | x−1+3 | | 3 | |
| = |
| = |
| =1+ |
| |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
23 sty 21:52
ICSP: Widać już zrobione.
23 sty 23:04