Pilne!
jadziaa33: Stosujac tw. o calkowaniu lub rozniczkowaniu szeregow potegowych. obliczyc sumy podanych
szeregow:
∞
n=0
Moglby ktos to lopatoligocznie wytlumaczyc

jutro mam kolokwium a nie rozumiem tego
23 sty 21:10
Krzysiek: n=0 ? a w mianowniku niby co jest?
23 sty 21:12
jadziaa33: przepraszam. n=1
23 sty 21:16
jadziaa33: przepraszam. ale zagoniona jestem
23 sty 21:17
daras: zwolnij, odpocznij, zrelaksuj sie i nam tez daj..
23 sty 21:19
jadziaa33: Gdyby bylo cos podonego na forum, ale nie moge znalezc to bym wam glowy nie zawracala
23 sty 21:21
Krzysiek: było,było na forum parę takich zadań
podstawienie x=−1/2
S(x)=∑n=1(xn)/n
S'(x)=∑n=1xn−1=∑n=0xn=1/(1−x) (dla |x|<1)
całkując obustronnie:
S(x)=−ln|x−1|+C
S(0)=0
czyli C=0
S(x)=−ln|x−1|=−ln(1−x)
23 sty 21:30
jadziaa33: czyli szukam sobie jakiegos x zeby otrzymac cos podobnego do x
n
23 sty 21:42
Krzysiek: może nie szukasz, bo masz dany przykład
23 sty 21:45
jadziaa33: to jak mam sume
23 sty 21:53
Krzysiek: tak
23 sty 21:56
jadziaa33: dziekuje bardzo za pomoc
23 sty 22:01
daras: wszystko już było rzekł Ben Akiba

a co nie było śniło się chyba ?
24 sty 09:23
Czarek: Oblicz liczbę fi
24 sty 09:36