oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa praw. trójkątnego
Chryspin: Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego którego krawędź podstawy
b=| 22+ 10| zaś krawędz boczna a=100,5
23 sty 20:54
daras: co to za gryzmoły ?
23 sty 21:13
Chryspin: czemu gryzmoły ? taka treść zadania. krawędz podstawy b = 32 krawędź boczna a = 10 do potęgi
−0,5 i nie wiem jak to rozwiązac
23 sty 21:47
23 sty 21:49
Mila:

Popraw dane:
23 sty 22:23
Chryspin: dane są poprawne. Albo sory krawędz boczna a=10*b do potęgi 0,5
23 sty 22:48
Chryspin: pomożesz rozwiązać ? wystarcząsame wzory obliczyć juz powinienem
23 sty 22:56
Mila:
b=32
a=10
√32=10*4
√2=40
√2
Z tw. Pitagorasa w Δ
(40
√2)
2=h
2+16
2
h
2=1600*2−256
h
2=2944
h
2=16*184=16*4*46
h=
√16*4*46=4*2
√46
h=8
√46 dokończ obliczenia
23 sty 23:15