Oblicz pole trójkąta równoramiennego o kącie rozwarcia 90 stopni
Alfons: Oblicz pole trójkąta równoramiennego o kącie rozwarcia 90 stopni jeżeli ramię d ma długość
|5,5 −(−1)|.
Zrobi mi to ktoś bo nie mam pojęcia jak :x
23 sty 20:51
daras: ja tez nie mam zielonego pojęcia co ty napisałeś
23 sty 21:17
Chryspin: no takie zadanie miałem na sprawdzianie ( mam tak zjebanego nauczyciela ) ramie d ma długość
6,5 po obliczeniu ale reszty nie umiem rozwiązac
23 sty 21:45
5-latek:

αTo nie nauczyciel jest zjebany tylko TY nie znasz wlasnosci trojkata rownoramiennnego Poza
tym czy znasz wozor na pole trojkata ?
W trojkacie rownoramienym wysokosc jest jednoczenie dwusieczna kata .
Jezeli kat ACB=90 to w trojkacie ACD kat alfa = 45 stopni
i kat ACD =45 stopni
Z gimnazjum dla trojkata prostokatnego ACD o katach 45 45 90 wylicz h
Majac h wylicz z twierdzenia pitagorasa AD i pole trojkata ABC=AD*h
23 sty 22:03
5-latek: Teraz tak patrze na to ze to jest jeszcze prosciej bo majac wyliczone h Ad masz juz dane bo
trojkat ACD to trojkat prostokatny rownoramienny
23 sty 22:13
Chryspin: wyliczysz mi h ? a ja już oblicze AD i pole
23 sty 22:18
5-latek: | | AD | | √2 | | 6,5√2 | |
Zrobie CI to jeszce inaczej cosα= |
| to AD=cosα*AC= |
| *6,5= |
| |
| | AC | | 2 | | 2 | |
| | 6,5√2 | |
Teraz z twiewrdzenia Pitagorasa h2=AC2−AD2 to h2=6,52−( |
| )2= policzysz? |
| | 2 | |
23 sty 22:33
Chryspin: tak policze
23 sty 22:40
Chryspin: dzieki za pomoc
23 sty 23:02