23 sty 20:10
Marcin: Wymnóż to, później przenieś 3 na drugą stronę, pomnóż przez xyz, przenieś na jedną stronę i
zwiń we wzory skróconego mnożenia
23 sty 20:16
Ajtek:
233355 Nie powielaj wątków, DUBEL
23 sty 20:17
AAA:
23 sty 20:18
AAA:
| | x | | x | | y | | y | | z | | z | |
( x + |
| + |
| + |
| + y + |
| + |
| + |
| + z ) ≥ 9 /*xyz |
| | y | | z | | x | | z | | x | | y | |
| | x2yz | | x2yz | | xy2z | | xy2z | | xyz2 | |
( x2yz + |
| + |
| + |
| + xy2z + |
| + |
| + |
| | y | | z | | x | | z | | x | |
jak dalej
23 sty 20:35
ZKS:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x + y + z)( |
| + |
| + |
| ) ≥ 9 |
| | x | | y | | z | |
Korzystamy z nierówności między średnimi
średnia arytmetyczna ≥ średnia harmoniczna
| x + y + z | | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ≥ |
| / * 3( |
| + |
| + |
| ) |
| 3 | | | | x | | y | | z | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x + y + z)( |
| + |
| + |
| ) ≥ 9. |
| | x | | y | | z | |
23 sty 20:42
AAA: moglbys bardziej prostym sposobem wytlumaczyc , mniejwiecej tak jak ja pisalem
23 sty 20:47
Marcin: Wprowadziłem Cię w błąd. Nie możesz pomnożyć przez xyz, bo nie wiesz czy to wyrażenie jest
dodatnie czy ujemne.
23 sty 20:52
AAA: To teraz za kare rozwiaz zadanie

D

hehehe
23 sty 20:58
ZKS:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x + y + z)( |
| + |
| + |
| ) ≥ 9 |
| | x | | y | | z | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x( |
| + |
| + |
| ) + y( |
| + |
| + |
| ) + z( |
| + |
| + |
| ) ≥ 9 |
| | x | | y | | z | | x | | y | | z | | x | | y | | z | |
| | x | | x | | y | | y | | z | | z | |
1 + |
| + |
| + |
| + 1 + |
| + |
| + |
| + 1 ≥ 9 |
| | y | | z | | x | | z | | x | | y | |
| x | | y | | x | | z | | y | | z | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| ≥ 6 |
| y | | x | | z | | x | | z | | y | |
Teraz rozbijam tą nierówność na trzy nierówności ponieważ sumując je dostanę to co wcześniej.
Teraz dokończ.
23 sty 20:58
ZKS:
Marcin można pomnożyć ponieważ AAA nie umie dokładnie treści przepisać ale
jeżeli było by dla rzeczywistych to wtedy nie można mnożyć to rzecz jasna.
23 sty 21:00
AAA: | | x | | y | |
Wszystko rozumiem juz, tylko mnie jeszcze probuje dojsc do tego dlaczego |
| + |
| ≥ 2 i |
| | y | | x | |
te pozostale dwa
23 sty 21:15
AAA: | | x | | y | |
Wszystko rozumiem juz, tylko mnie jeszcze probuje dojsc do tego dlaczego |
| + |
| ≥ 2 i |
| | y | | x | |
te pozostale dwa
23 sty 21:15
AAA: | x | | y | | x2+y2 | |
| + |
| = |
| a wiadomo ze x =1 y=1 z=1 , Dobrze kombinuje? , dlatego te |
| y | | x | | xy | |
rownania sa wieksze lub rowne 2?
23 sty 21:25
AAA: | x | | y | | x2+y2 | |
| + |
| = |
| a wiadomo ze x =1 y=1 z=1 , Dobrze kombinuje? , dlatego te |
| y | | x | | xy | |
rownania sa wieksze lub rowne 2?
23 sty 21:27
Eta:
dla x>0 i y>0
x
2+y
2≥2xy
x
2−2xy+y
2≥0
(x−y)
2≥0
23 sty 21:28
Marcin: Najpierw piszesz że x,y,z ∊R, później że są równe 1
23 sty 21:30
AAA: Dziekuję bardzo panowie

!
23 sty 21:33
ZKS:
Eta to kobiEta.
23 sty 21:37
AAA: Kurde, sam juz sie pogubilem , Eta mozesz mi wyjasnic dlaczego akurat te ułamki są wieksze lub
równe 2?
23 sty 21:38
Eta:
23 sty 21:38
AAA: Wszystko rozumiem do momentu rozbicia na trzy nierownosci, i dlaczego to jest wieksze akurat ot
TEJ 2
23 sty 21:41
ZKS:
Przecież masz napisane o 21: 28.
23 sty 21:48
Marcin: Jeżeli dodasz stronami te wszystkie nierówności, to wyjdzie Ci to dłuższe, rozumiesz?
23 sty 21:52
ZKS:
Wiadomo że nierówność postaci (x − y)
2 ≥ 0 jest spełniona dla x ; y ∊ R
+
(oczywiście dla R również ale Ty masz w zadaniu R
+ więc do tego się ograniczmy).
Przekształcając to wyrażenie równoważnie dla x ; y ∊ R
+ otrzymujemy
x
2 − 2xy + y
2 ≥ 0
Tak samo dwie pozostałe nierówności
23 sty 21:54
AAA: dobra rozumiem,dzieki wszystkim
23 sty 22:02