.
Piotr 10: Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7} losujemy kolejno, bez zwracania trzy cyfry i tworzymy liczbę
trzycyfrową: pierwsza wylosowana cyfra jest cyfrą setek, druga − cyfrą dziesiątek, a trzecia −
cyfrą jedności. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrzymana liczba ma następującą
własność: różnica między największą i najmniejszą cyfrą tej liczby jest nie większa niż 3.
Da się to zrobić bez wypisywania przypadków wszystkich?
23 sty 20:08
bezendu:
Ale masz tylko 13 takich trójek więc nie jest tak dużo
23 sty 20:10
Piotr 10: Właśnie tego jest od groma, bo kolejność jest ważna i po prostu nie chce mi się tego wypisywać
wszystkiego, szkoda czasu
23 sty 20:12
bezendu:
Ale co za problem A=13*3! ?
I kolejność załatwiona
23 sty 20:14
Mila:
{1,2,3,4,5,6,7}
Największa 7: (7,Δ,Δ)
| |
wybor miejsca dla 7, pozostałe ze zbioru{6,5,4} na 3*2 sposoby: =3*6=18 |
| |
Największa 6 : (6,Δ,Δ)
| |
wybor miejsca dla 6, pozostałe ze zbioru{5,4,3} na 3*2 sposoby: =3*6=18 |
| |
Największa 5: (5,Δ,Δ)
| |
wybor miejsca dla 5, pozostałe ze zbioru{4,3,2} na 3*2 sposoby: =3*6=18 |
| |
Najwieksza 4: (4,Δ,Δ}
| |
wybor miejsca dla 4, pozostałe ze zbioru{3,2,1} na 3*2 sposoby: =3*6=18 |
| |
Najwieksza3: (3,Δ,Δ}
| |
wybor miejsca dla 3, pozostałe ze zbioru{2,1} na 2*1 sposoby: =3*2=6 |
| |
|A|=4*18+6=78
Chyba lepiej wypisać, jak radzi kolega
bezendu.
23 sty 20:36
Mila:
Jeśli wypisujesz, to nie uwzględniasz kolejności.
23 sty 20:37
Piotr 10: Wypisałem wszystkie i wyszło mi 79 liczb, więc mam gdzieś o jedno za dużo , dzięki za pomoc
23 sty 20:53
Mila:
Nie należało wypisywać wszystkich permutaci dla danej trójki,
tak np.
(1,2,3) na 3! sposobów
(2,3,4) na 3! sposobow
(3,4,5) na 3 !
(4,5,6) na 3! sposobów
itd
wtedy wyjdzie
13*6=78
23 sty 21:01