Monotoniczność i ekstrema funkcji
Kinga: Zbadaj monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji.
Nie mogę sobie poradzić z tym przykładem. Dochodzę do tego, że pochodna wynosi:
f(x)>0 −po przekształceniach dochodzę do x<e
1+x2, ale nie wiem co dalej z tym zrobić.
23 sty 19:25
Kinga: Proszę o pomoc!
23 sty 19:43
Krzysiek: g(x)=1+x2−lnx
sprawdzasz dla jakich 'x' g(x)>0
dla x→0+ g(x)>0
g'(x)=2x−1/x=(2x2−1)/x
g'(x)<0 dla x∊(0,√2/2)
g(√2/2)=1+1/2−ln2−1/2=1+1/2+1/2ln2=1+1/2(1+ln2)>0
zatem funkcja g(x) dla x∊(0,√2/2) jest większa od zera.
dla x≥√2/2 funkcja jest rosnąca więc tym bardziej g(x)>0
zatem f(x)>0 dla x>0
23 sty 19:53
Ada: Masz błąd w liczeniu pochodnej, eksponenta z funkcji kwadratowej rośnie szybciej niż funkcja
kwadratowa.
23 sty 19:58