matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
Ass:
n−3
lim (
)
n
,n→
∞
n+5
23 sty 19:20
Ada:
1
Skorzystaj z definicji e=lim(1+
)
n
n
23 sty 19:34
5-latek:
Wiesz jak sie doprowadzalo funkcje wymierna do postaci kanonicznej ? Zrob tak samo
23 sty 19:37
Janek191:
n − 3
1 −
3
n
a
n
= (
)
n
= (
)
n
=
n + 5
1 +
5
n
( 1 −
3
n
)
n
=
, więc
( 1 +
5
n
)
n
e
−3
lim a
n
=
= e
−8
e
5
n→
∞
23 sty 23:38
Eta:
Można też tak
−8
−8
n→
∞
(1+
)
n
= [(1+
)
n+5
]
n/(n+5)
= (e
−8
)
1
=e
−8
n+5
n+5
24 sty 00:41
Ass:
dziekuję
25 sty 19:05