matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyc granice funkcji
matmaaa:
e
x
−1
lim
, gdzie pod lim x →0
sinx
23 sty 19:01
Krzysiek:
e
x
−1
sinx
skorzystaj z tego,że
→1 i
→1 dla x→0
x
x
23 sty 19:03
Ada:
e
x
−1
x
1
lim
=
=1
sinx
x
1
23 sty 19:06
Janek191:
Lub z reguły de l' Hospitala
e
x
− 1
( e
x
− 1) '
e
x
lim x → 0
= lim x→ 0
= lim x→0
=
sin x
(sin x)'
cos x
e
0
1
=
=
= 1
cos 0
1
24 sty 01:44