.
Piotr 10: Z półokręgów budujemy krzywą. Pierwszy półokrąg ma promień długości r, r > 0, a promień każdego
| | 2 | |
następnego półokręgu stanowi |
| promienia poprzedniego. Niech n oznacza liczbę półokręgów |
| | 3 | |
tworzących tę krzywą. Udowodnij, że dla dowolnej liczby naturalnej dodatniej n długość krzywej
jest mniejsza od 3πr.
No dobra to tak:
| | 2 | | 2 | |
mamy tu ciąg geometryczny, a1=π*r, jest to półokrąg q= |
| , a2= |
| πr a3=.... |
| | 3 | | 3 | |
| | 1−(2/3)n | |
Sn=π*r |
| < 3π*r |
| | 1 − 2/3 | |
| | 2 | |
z tego wychodzi mi, że 1 < ( |
| )n, a przecież to fałsz, więc teza jest nieprawdziwa |
| | 3 | |
i coś mi nie zgadza się
23 sty 18:50
Ada: to co w nawiasie dla żadnego n nie będzie większe od 1, kiedy n→
∞ ułamek robi się coraz
mniejszy, dla odpowiednio dużego n można go przyrównać do zera, więc:
S
n<3πr
Nie możesz sobie tak wychodzić od tego co masz wykazać, bo są twierdzenia, które działają tylko
w jedną stronę.
23 sty 19:00
Piotr 10: Ada czyli Sn dobrze policzyłem ? Tylko nie powinienem od tezy wychodzić ?
23 sty 19:04
Ada: | | 1 | |
Tak, wartość sumy jest ok. W ułamku w mianowniku masz |
| , dlatego u mnie 3 przed całością. |
| | 3 | |
Po policzeniu sumy powinieneś się zastanowić nad jej wartością maksymalną i tyle.
23 sty 19:08
Piotr 10: Troszkę dziwne, że od tezy sprzeczność wyszła mi, pierwszy raz tak spotkałem się. Dzięki za
pomoc
23 sty 19:31
Ada: W zasadzie to nie, po prostu pomyliłeś się w przekształceniach:
| | 2 | |
0<[ |
| ] n, co jest prawdą  |
| | 3 | |
23 sty 19:36
Piotr 10: No taak, 3:3 to jest zeroo haha ,

tak właśnie myślałem ...
23 sty 19:39