pomocyyyy ;]
Maturzysta: Wie ktoś jak zabrać się za to zadanko? proszę o pomoc :
Dla jakich A i D prosta leży w płaszczyźnie Ax+2y−4z+D=0 x=3+4t y=1−4t z=−3+t
23 sty 18:48
Maturzysta: ?
23 sty 18:56
Maturzysta: Pomoże ktoś ?
23 sty 20:30
daras: skoro leży, to każdy jej punkt spełnia r−nie płaszczyzny więc podstaw
23 sty 20:44
pigor: ..., dla jakich A i D prosta x=3+4t,y=1−4t,z=−3+t leży w płaszczyźnie Ax+2y−4z+D=0.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
powinienem już

spać, ale niech ci będzie i z warunków zadania masz
układ równań np. taki :
A*3+2*1−4*(−3)+D=0 i 4A+(−4)*2+1*(−4)=0 ⇔ 3A+D= −14 i 4A=12 ⇔
⇔ A=3 i 9+D= −14 ⇔
A=3 i
D= −23 . ...
24 sty 01:32