wykaż na podstawie definicji, że funkcja f jest malejąca w przedziale
zunia: Funkcja kwadratowa f opisana jest wzorem f(x) = −0,5x2 + x + a2 − 4, gdzie a jest parametrem
(a ∊ R)
a) wykaż na podstawie definicji, że funkcja f jest malejąca w przedziale (1, +∞), dla dowolnego
a ∊ R
b) Wyznacz wartość parametru a, wiedząc, że różnica miejsc zerowych funkcji f wynosi 10
23 sty 18:15
Ada: f jest malejąca ⇔ ∀x
1, x
2 ∊(1,+
∞): x
1>x
2 ⇒f(x
1)<f(x
2) ⇔ f(x
1)−f(x
2)<0
Z:x
1>x
2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x1)−f(x2)=− |
| (x1)2+x1+a2−4−(− |
| (x2)2+x2+a2−4)=− |
| [(x1)2−(x2)2] |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | −1 | |
+x1−x2= |
| [(x1)2−(x2)2+2x1−2x2+1−1]= |
| [(x1)2+2x1+1−[(x2)2+2x2+1]]= |
| | 2 | | 2 | |
Badamy znak nawiasu:
x
1>x
2 z założenia ⇒ x
1+1>x
2+1, dla x>1 kwadrat rośnie, czyli
(x
1+1)
2>(x
2+1)
2 ⇔(x
1+1)
2−(x
2+1)
2>0
a nawias mnożymy przez liczbę ujemną więc spełnione jest: f(x
1)−f(x
2)<0
23 sty 18:33
zunia: dalej nie bardzo rozumiem..
23 sty 19:58
Ada: Definicji, czy przekształceń
23 sty 20:00
zunia: definicji
23 sty 20:11
Ada:

Funkcja jest malejąca jeżeli dla każdego x
1 mniejszego od x
2 wartość funkcji w x
1 jest
większa od wartości w x
2. x
1, x
2 należą do badanego(zbioru.
23 sty 20:23
zunia: Ooo.. teraz to widzę

dzięki
23 sty 20:26
zunia: a jak zrobić ten podpunkt b?
23 sty 20:53
Ada: ze wzorów Viete'a
f(x)=a'x
2+bx+c
(x
1−x
2)
2=x
12+x
22−2x
2x
1=(x
1+x
2)
2−4x
1x
2
23 sty 21:01