pochodne, zadania, funkcja
zdesperowana: Znajdź zbiór wartości i liczbę rozwiązań równania f(x)=m używając pochodnych
y=(x2+x+1)/(x2−x+1)
23 sty 18:04
Ada: Badasz przebieg zmienności funkcji, na podstawie szkicu funkcji powinnaś dojść do rozwiązania.
23 sty 18:08
zdesperowana: tak, wiem, tylko tak wyszła mi asymptota jedna( pozioma y = 1)
oblicjac pochodna pierwsza wyszla mi = (2x+1)/(2x−1) i po roziwązniu wyszło mi, że funckja
maleje od minus nieskonczonosci do −1/2 potem osoga minimum w −1/2 i rosnie od −1/2 do
+nieskonczonosci jednak wolframalpha pokazuje inaczej ;c
23 sty 18:17
zdesperowana: a po obliczeniu pochodnej mienia sie dziedzina bez 1/2
23 sty 18:20
zdesperowana: ok juz znalazlam bład
23 sty 18:23
Ada: To masz gdzieś błędy.
Już chyba nawet w dziedzinie:
x2−x+1=0 ⇔ Δ≥0 ⇔(−1)2−4*1>0 ⇒−3>0 bo jest nie prawdą, delta jest ujemna, z dziedziny nie
wypada nic.
23 sty 18:24