przestrzenie i przekształcenia liniowe
student: Witam! Mam do nauczenia się parę zagadnień z przestrzeni i przekształceń liniowych. Zamieszczam
kilka przykładów i proszę o rozwiązanie, będę na nich się wzorować robiąc kolejne. Jeśli ktoś
może polecić jakiś skrypt/podręcznik z tymi zagadnieniami to poproszę

1. We wskazanej przestrzeni zbadać liniową niezależność układów wektorów:
R
3; a1 = (1; 2; 3); a2 = (3; 2; 1); a3 = (1; 1; 1) ;
2.Zbadać, czy podane układy wektorów są bazami wskazanych przestrzeni liniowych R
n:
{(1; 0; 0; 0); (1; 1; 0; 0); (1; 1; 1; 0); (1; 1; 1; 1)} ; R
4
3. Znaleźć bazy i wymiary podprzestrzeni:
A = {(x,y,z,t) (nalezy do) R
4 : x=2y=−t}
4. Zbadać, czy podane przekształcenia są liniowe:
F: R
3 −> R
3, F(x,y,z)=(−x,5x+y,y−2z)
Krzysiek: 1.2.definicję liniowej niezależności wektorów znasz?
Możesz też sprawdzić liniową niezależność licząc odpowiedni wyznacznik
3.
x=2y
x=−t
y=1/2x
t=−x
x=a
z=b
a,b∊R (parametry)
(x,y,z,t)=(a,1/2a,−a,b)=a(1,1/2,−1,0)+b(0,0,0,1)
dimA=2
4.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przekszta%C5%82cenie_liniowe