Oblicz odcinek (PA)
izaa2341:

Proste PA, PB, RC są styczne do okręgu odpowiednio w punktach A, B, C. Obwód trójkąta PQR jest
równy 10. Oblicz PA. Odpowiedź uzasadnij.
23 sty 17:40
Bizon:

|PQ|=|PR|
2|PQ|+2x=10
a |PA|=|PQ|+x
czyli
23 sty 18:53
kasia: czy ktoś może dokończyć to zad dziękuję
7 mar 09:22
J: 2PQ + 2x = 10 ⇔ 2(PA − x) = 10 − 2x ⇔ 2Pa = 10 − 2x + 2x ⇔ 2PA = 10 ⇔ PA = 5
7 mar 09:34
kasia: dziękuję baaardzo
7 mar 09:40
kasia: A jak to rozwiązać? Pierwsze zdanie to samo, a dalej jest: Odcinek PB ma długość 6cm. Oblicz
obwód trójkąta PQR. Odpowiedź uzasadnij.
7 mar 11:54
J: Obw = (6 − x) + (6 − x) + 2x = 12 − 2x + 2x = 12
7 mar 12:01
kasia: dziękuję
7 mar 12:09