wykaż, że wieloman w(x)..
Weronika: wykaż, że wielomian w(x) − W(x−1), gdzie w(x)= x3−3x2+4x+4
23 sty 17:27
ICSP:
23 sty 17:32
Weronika: w(x) nie ma miejsc zerowych
23 sty 17:35
ICSP: w(x) = x3 − 3x2 + 4x + 4 jest to wielomian stopnia trzeciego (nieparzystego)
Wielomian stopnia nieparzystego ma przynajmniej jedno miejsce zerowe.
Coś jest nie tak.
23 sty 17:37
Weronika: tak jest podane w poleceniu

Zad. Wykaż, ze wielomian w(x)−w(x−1), gdzie w(x)= x
3−3x
2+4x+1 ... nie ma miejsc zerowych.
23 sty 17:43
ICSP: No to jednak jest różnica między zdaniem : " w(x) nie ma miejsc zerowych" a zdaniem "w(x) −
w(x−1)" nie ma miejsc zerowych.
w(x) − w(x−1) = x3 − 3x2 + 4x + 1 − [ (x−1)3 − 3(x−1)2 + 4(x−1) + 1] =
... tutaj jest miejsce na twoje obliczenia... =
= 3x2 − 9x + 8
Δ = ... tutaj jest miejsce na twoje obliczenia ... = −15 < 0
zatem ta funkcja kwadratowa nie posiada miejsc zerowych.
c.n.w.
23 sty 17:50