wielomiany
Weronika: Niech g(x)= x3+bx2+cx+d wyznacz b,c,d wiedząc, że pierwiastkami są liczny: 1, −2, 3
23 sty 17:22
ICSP: Zapisz g(x) w postaci iloczynowej i wymnóż
23 sty 17:23
Weronika: Dziękuje
23 sty 17:44
Marcin: Możesz też podstawić każdą z tych liczb i napisać układ trzech równań z trzema niewiadomymi.
23 sty 17:46
Weronika: to mam tak:
(x−1)(x+2)(x−3)(x
3+bx
2+cx+d) i co teraz ?
23 sty 17:47
ICSP: g(x) = x3 + bx2 + cx + d = (x−1)(x+2)(x−3)
Czyli :
x3 + bx2 + cx + d = (x−1)(x+2)(x−3)
Wymnóż teraz prawą stronę i porównaj współczynniki przy x2,..,x0
23 sty 17:51
Weronika: Okej, Dziękuje
23 sty 17:52
Weronika: wyszło mi:
b = −2
c= −5
d=6
x3−2x2−5x+6
Dobrze?
23 sty 17:56
ICSP: dobrze
23 sty 17:57