rozwiąż równanie
Weronika: Rozwiąż równanie
−2x3+8x2+x−4
23 sty 17:21
kessi: to nie równanie! ma się =0?
23 sty 17:44
Weronika: tak

Zapomniałam napisać tego
23 sty 17:58
Hajtowy:
Grupowaniem:
−x(2x2−1) + 4(2x2−1) = 0
(4−x)(2x2−1)=0
4−x=0 v 2x2−1=0
x= ... v x = ...
23 sty 18:02
Weronika: Dziękuję
23 sty 18:05
Hajtowy: Napisz odpowiedź
23 sty 18:08
Weronika: 4−x=0
−x=−4
x=4
2x
2=1 /:2
| | 1 | | −1 | |
x= Pierwiastek |
| v Pierwiastek |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dobrze?
23 sty 20:39
5-latek: Zle
| | −1 | |
czy istnieje zw zbiorze R √ |
| |
| | 2 | |
23 sty 20:41
Marcin: | | √2 | | √2 | |
− przed pierwiastkiem  I ogólnie lepiej zapisać jako |
| i − |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 sty 20:43
Weronika: Dziękuje
24 sty 11:56