POMOC
MAŁY: | | X−1 | | 2 | |
wykaż że równanie |
| = |
| NIE MA ROZWIĄZANIA |
| | X−3 | | X−3 | |
23 sty 16:35
Piotr 10: A jaka jest dziedzina równania ?
23 sty 16:37
kessi: (X−1)(X−3)=2(X−3)
X2−2X−X+3=2X−6
X2−3X−2X=−6−3
X2−5X=−9
X2−5X+9=0
DELTA=25−36 < 0 BRAK ROZWIĄZANIA
23 sty 16:43
kessi: POMYLIŁAM SIE
(X−1)(X−3)=2(X−3)
X
2−3X−X+3=2X−6
X
2−4X−2X=−6−3
X
2−6X=−9
X
2−6X+9=0
DELTA=36−36=0 JEDNO ROZWIĄZANIE

!
23 sty 16:46
Neko: To jedno rozwiązanie nie należy do dziedziny
Brak rozwiązań
23 sty 17:46