uklad_rownan
:_:: Rozwiązać układ równań stosując tw Kroneckera−Cappelego:
{ x − 2y + z + u = 0
{ −2x + 4y − z + 4u = 2
Czy moglby ktos wytlumaczyc mi krok po kroku jak to sie robi?
Wiem, ze musze wyznaczyc rzad maciecierzy wspolczynnikow i rzad macierzy uzupelnien
23 sty 16:04
:_:: ok zrobilem tak:
rz(A) = 2
rz(U) = 2
n (liczba zmiennych) = 4
( rz(A) = rz(U) ) < n −−− Jakie wniosku tutaj powinienem zapisac? ze uklad nieoznaczony?
wybieram minor w rzedzie rownym rzedowi rz(A) i rz(U) = 2
tutaj wzialem:
[ −2 1 ]
[ 4 −1 ]
i zapisalem rownanie:
α − 2y + z + β = 0
α + 4y − z + 4β = 2
.. po rozwiazaniu ukladu rownan:
y = 1 − α − 52β
z = 2 − 3α − 6β
czy dobrze to zrobilem?
23 sty 17:45
ICSP: A co się stało z −2 w drugim równaniu po zamienieniu x na α ?
23 sty 17:54
ICSP:
[1 −2 1 1 | 0 ]
[−2 4 −1 4| 2 ]
↓ W
2 + 2W
1
[1 −2 1 1 | 0 ]
[0 0 1 6 | 2 ]
↓W
1 − W
2
[1 −2 0 −5 | −2]
[0 0 1 6 | 2 ]
[
−12 1 0
52 | 1]
[ 0 0 1 6 | 2]
z = 2 − 6u
x,u ∊ R
23 sty 18:02
:_:: o wlasnie, zgubilem gdzies ^^
a poza tym to sposob rozwiazywania dobry?
i jak powinienem zapisac interpretacje tego:
( rz(A) = rz(U) ) < n
23 sty 18:16
:_:: i jeszcze jeden uklad:
{ x + y + 2z = 1
{x + 2y + 3z = 2
{2x − y + z = −1
tutaj zdaje sie nieskonczenie wiele rozwiazan?
Bo W = 0 oraz Wi = 0
( z tw. Cramera )
23 sty 19:29
:_:: β __ β
23 sty 20:55
ICSP: rzA = rz(A|B) = 2 < 4 zatem układ równań ma 2 rozwiązania zależne od dwóch parametrów.
23 sty 21:18
ICSP: Oby układ był nieoznaczony musi zachodzić :
W = 0 ⋀ Wx = 0 ⋀ Wy 0 ⋀ Wz = 0
23 sty 21:20