Równanie trygonometryczne
Myszka: Rozwiąż równanie:
a)cos(2x−π/2)=cosx
b)cos(x+π/3)+cosx=1,5
Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie jak to zrobić
23 sty 15:21
Myszka: Help!
23 sty 18:01
pdr: a) sin 2x=cos x
2sinx=1
sinx=1/2
23 sty 18:10
Mila:
a)cos(2x−π/2)=cosx
| | π | | π | |
cos(2x− |
| )=cos( |
| −2x)=sin(2x) |
| | 2 | | 2 | |
sin(2x)−cosx=0
2sinx*cosx−cosx=0
cosx*(2sinx−1)=0
| | π | | π | | 5π | |
x= |
| +kπ lub x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
23 sty 18:51
Myszka: Mila, nie wiem jak rozpisałaś/eś ten cos(2x−π/2)
25 sty 14:41
Mila:
cos(2x−90o)=cos (90o−2x) bo cosinus jest funkcją parzystą, dalej
cos(90o−2x)=sin(2x)
25 sty 15:18
Myszka: aaaaaaa okej, wielkie dzięki. Widzę , że muszę jeszcze powtórzyć rozpisywanie cosinusów i
sinusów.
Czyli cos 90 i −90 to tyle samo .
A tak przy okazji , czym różnił się będzie przypuśćmy sin(240) zapisany jako sin(180+60) , a
sin(360−120) ? Jest jakaś różnica? Czy tylko wystarczy napisać że sin360 to 1 , i policzyć
−120?
Wyjdzie tyle samo? Pozdrawiam.
26 sty 12:22
Myszka: jak bedziecie to pomożcie
26 sty 13:53
zawodus: nie ma różnicy. ale zauważ, że sin60= (tablice)
sin(120) = (musisz policzyć)
26 sty 13:59
Myszka: czyli jednym słowem minus przed sinusem nie ma różnicy, a minus przed cosinusem ma?
26 sty 14:27
Mila:
Zapisz konkretny przykład, w tym momencie nie wiadomo o co Ci chodzi.
26 sty 14:51
26 sty 14:53
Myszka: ok, właśnie o te wzory mi chodziło , bo nie rozumiałam
26 sty 15:04