Podaj współrzędne środa i promień okręgu / wyznacz pkt przecięcia..
Justyna: Podaj współrzędne środka i promień okręgu o równaniu x2 + y2 + 8x + 4y + 19 = 0
Wyznacz punkty przecięcia prostej y= −2x + 8 z osiami prostokątnego układu współrzędnych.
23 sty 15:03
J: Masz polecenie "podaj", a więc działaj.
23 sty 15:05
Justyna: Wybacz, skopiowałam treść zadania.

chodzi mi o to, czy powinnam sprowadzić to do równania
okręgu, czy z powyższego równania można odczytać dane. Proszę o pomoc.
23 sty 15:07
J: Można to wyliczyć w pamięci, ale możesz nie dać rady,więc radzę sprowadzić do równania okręgu
23 sty 15:09
Justyna: Świetnie. mógłbyś zasugerować jak wyliczyć to w pamięci? bo jak widzę zauważyłeś, że matematyka
jest dla mnie czarną magią, nawet w tak oczywistych kwestiach, jak ta powyżej.
23 sty 15:13
J: Sprowadż to równania okręgu: (x−a)2 + (y−b)2 = r2; gdzie S(a,b) to środek okręgu, a r to
promień
23 sty 15:17
J: Masz gotowca:
(x+4)2 + (y+2)2 = 1 ; czyli środek okregu S(−2;−4) oraz promień r = 1
23 sty 15:30
Justyna: Zmotywowałeś mnie i teraz tylko sprawdziłam. dzięki wielkie za pomoc!
23 sty 16:35
Norbi: ciąg an jest ciągiem kolejnych liczb naturalnych,których reszta z dzielenia przez 3 jest równa
1. Suma wyrazów ciagu an wiekszych od 10 i mniejszych od 100 jest równe?
23 sty 17:06
Norbi: dany jest ciąg an o wzorze ogólnym an=7n−n2(kwadrat). Największy wyra tego ciągu wynosi?
(16,12,10,6,18)
?
23 sty 17:09